Als Specialist Oudergeneeskunde (SO) in opleiding wilde ik erg graag ervaring in de Spaanse zorg opdoen. Dit om te beoordelen hoe in een ander land zorg wordt verleend en dan specifiek hoe de ouderenzorg is in een land zonder SO’s. Ondanks deze andere aanpak worden gemiddeld gezien de mensen in Spanje ouder dan in Nederland, wat voor mij als SO interessant is. Daarbij heb ik gekozen voor deze stage, omdat Spanje al van jongs af aan, mijn meest favoriete land is.
Wat meteen opvalt is de goede sfeer in de praktijk, onderling met collega’s en met de patiënten. Er is meer tijd voor de patiënten dan in Nederland, dit maakt bijv. een goed gesprek over leefstijl mogelijk. De contacten met specialisten of andere klinieken zijn erg goed en laagdrempelig. Dit maakt dat de patiënt o.a. snel terecht kan voor een verwijzing voor verder onderzoek of behandeling. Met opvallend weinig tot geen wachtlijsten. Helaas is dit wel anders in de publieke gezondheidszorg.
Door de jarenlange ervaring van de artsen wordt soms anders gehandeld dan in Nederland. Behandelingen/adviezen die in Nederland minder snel worden gedaan en/ of besproken, hebben goede resultaten laten zien.
Kortom, ik heb veel gezien en geleerd. Dus weer genoeg ervaring opgedaan voor een frisse blik straks in de Nederlandse zorg!

Muchas gracias voor deze fantastische ervaring!!
S. van Rijs (AIOS ouderengeneeskunde)