Samen met mijn vriend de kunsthistoricus Wout Buijs starten we op veler verzoek in oktober weer met een nieuwe lezingenreeks in de succesvolle serie Kunst en ziekten.

Deze keer hebben we gekozen voor een breed georiënteerd thema. Namelijk het ontstaan en de ontwikkeling van de natuurwetenschappen in het archaïsche Griekenland van de 7e eeuw voor Christus. We maken kennis met Ionisch Griekenland, een relatief kleine gemeenschap die een ware revolutie heeft ontketend in het menselijk denken. Zij zijn de wegbereiders van het klassieke Griekenland, dat deze natuurwetenschappelijke kennis verder uitbouwde. Ook behandelen we de beroemde Hellenistische bibliotheken van Alexandrië en Pergamon.
Daarna maken we de overstap naar het Romeinse Rijk. Zij zijn op wetenschappelijk terrein misschien minder innovatief dan de Grieken, maar weten wel de Griekse kennis op een heel pragmatische wijze toe te passen.
Via Constantinopel en het 5e en 6e eeuwse Syrisch gedeelte van het Oost-Romeinse rijk maken we de overstap naar het Arabische wereldrijk dat ontstond in de 7e en 8e eeuw. De Arabieren die enige decennia daarvoor nog nomaden waren zorgden voor een een enorme wetenschappelijke en culturele bloei in het Midden-Oosten en rond de Middellandse Zee.
Dit alles wordt nog eens overtroffen in het Moorse Andalusië waar natuurwetenschappen, geneeskunde, kunst en cultuur tussen de 8e en 11e eeuw een schitterend hoogtepunt bereiken.
Tenslotte zullen we uitgebreid stil staan bij de overdracht van deze wetenschappelijke en culturele kennis naar de rest van Europa .
Natuurlijk blijven geneeskunde en cultuur de belangrijkste onderwerpen van de lezingen.

We hebben deze keer erg veel tijd en energie in onze voorbereidingen gestoken. Zo zijn we zelfs naar Cordoba gegaan om in een museum ons te verdiepen in de instrumenten die chirurgen in het Moorse Andalusië gebruikten bij het uitvoeren van operaties.
Het beloven dan ook spectaculaire lezingen te worden met veel boeiende en interessante bespiegelingen en wetenswaardigheden die menigeen zullen verrassen.